Cross-border divorce: jurisdiction and procedure

SCHMUCKBILD + LOGO

INHALT

BREADCRUMB

Η αρχή της εκκρεμοδικίας – άρθρο 19, παράγραφος 2

 

Ένα δικαστήριο επιλαμβάνεται της υποθέσεως βάσει του άρθρου 16:

  • Από της καταθέσεως στο δικαστήριο του εισαγωγικού εγγράφου της δίκης και από τότε που ο ενάγων έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα για την κοινοποίηση ή την επίδοση του εγγράφου στον εναγόμενο ή
  • Εφόσον το έγγραφο πρέπει να κοινοποιηθεί ή να επιδοθεί προτού κατατεθεί στο δικαστήριο, την ημερομηνία παραλαβής του από την αρχή που είναι υπεύθυνη για την κοινοποίηση ή την επίδοση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, της ίδιας διαδικασίας επιλαμβάνονται περισσότερα από ένα δικαστήρια σε περισσότερες από μία δικαιοδοσίες. Το άρθρο 19, παράγραφος 2, ορίζει τι συμβαίνει σε αυτήν την περίπτωση βάσει της αρχής της εκκρεμοδικίας.

Άρθρο 19, παράγραφος 2 – εάν έχουν ασκηθεί αγωγές για θέματα γονικής μέριμνας ενός παιδιού, με το ίδιο αντικείμενο και την ίδια αιτία, ενώπιον δικαστηρίων διαφόρων κρατών μελών, το δικαστήριο που επελήφθη δεύτερο, αναστέλλει αυτεπαγγέλτως τη διαδικασία του μέχρι να διαπιστωθεί η διεθνής δικαιοδοσία του δικαστηρίου που επελήφθη πρώτο.

  • Εάν δύο δικαστήρια επιληφθούν της ίδιας υποθέσεως σε σχέση με το ίδιο παιδί, το δικαστήριο που επελήφθη πρώτο έχει προτεραιότητα. Το δικαστήριο που επελήφθη δεύτερο πρέπει να αναστείλει τη διαδικασία, ενώ το δικαστήριο που επελήφθη πρώτο εξετάζει εάν έχει δικαιοδοσία να εκδικάσει την υπόθεση.
o Πρέπει να διαπιστωθεί εάν οι δύο υποθέσεις αφορούν τις ίδιες διαδικασίες σε σχέση με το ίδιο παιδί. Εάν οι υποθέσεις αφορούν δύο διαφορετικές διαδικασίες, οι δύο ξεχωριστές διαδικασίες μπορούν να εκδικασθούν σε διαφορετικά δικαστήρια εάν έχουν και τα δύο δικαιοδοσία.
  • Εάν το δικαστήριο που επελήφθη της υποθέσεως πρώτο έχει δικαιοδοσία βάσει του νέου κανονισμού Βρυξέλλες ΙΙ, θα εξετάσει τα ουσιαστικά θέματα της γονικής μέριμνας και θα εκδώσει απόφαση. Το δικαστήριο που επελήφθη της υποθέσεως δεύτερο, θα αρνηθεί να εκδικάσει την υπόθεση.
  • Εάν το δικαστήριο που επελήφθη της υποθέσεως πρώτο δεν έχει δικαιοδοσία βάσει του νέου κανονισμού Βρυξέλλες ΙΙ, θα αρνηθεί να εκδικάσει την υπόθεση. Τότε, το δικαστήριο που επελήφθη της υποθέσεως δεύτερο θα μπορεί να ανακινήσει τη διαδικασία του και να εξετάσει εάν έχει δικαιοδοσία να εκδικάσει την υπόθεση.

Ζητήματα προς εξέταση:

1. Αρμόδιο για τη διαδικασία είναι το δικαστήριο που επελήφθη της υποθέσεως πρώτο ή το δικαστήριο που επελήφθη δεύτερο;
2. Αφορούν οι υποθέσεις το ίδιο παιδί και τις ίδιες διαδικασίες;
3. Εάν ναι, το δικαστήριο που επελήφθη πρώτο έχει προτεραιότητα και μπορεί να καθορίσει τη δικαιοδοσία του βάσει του νέου κανονισμού Βρυξέλλες ΙΙ.


Επιστροφή στην επίλυση πρακτικής υποθέσεως


Τόσο η Marilyn όσο και ο Jack επιθυμούν την επιμέλεια της Blossom. Η Β παραμένει στις Κάτω Χώρες. Η Μ ξεκινά διαδικασία στην Ισπανία στο πλαίσιο του άρθρου 12, παράγραφος 3, βάσει της στενής σχέσης της Β με την Ισπανία, εξαιτίας της ιθαγένειάς της. Ο J ξεκινά διαδικασία στις Κάτω Χώρες στο πλαίσιο του άρθρου 8 βάσει του ότι η B έχει τη συνήθη διαμονή της στις Κάτω Χώρες. Η διαδικασία που κίνησε η Μ προηγείται χρονικά.

  • Πρόκειται για την ίδια διαδικασία, μεταξύ των ίδιων διαδίκων, αλλά σε διαφορετικά δικαστήρια.
  • Το ισπανικό δικαστήριο επελήφθη της υποθέσεως πρώτο και έχει το δικαίωμα να εξετάσει τη δικαιοδοσία του.
  • Το ολλανδικό δικαστήριο πρέπει να αναστείλει τη διαδικασία ενώ το ισπανικό δικαστήριο εξετάζει εάν έχει δικαιοδοσία να εκδικάσει την υπόθεση.


Ποιο είναι το πιθανό αποτέλεσμα;

  • Το ισπανικό δικαστήριο θα αρνηθεί τη δικαιοδοσία εάν ο J δεν συμφωνεί να γίνει η εκδίκαση της υποθέσεως στην Ισπανία βάσει του άρθρου 12, παράγραφος 3, και εάν η εκδίκαση στην Ισπανία δεν είναι προς το συμφέρον της Β. Εφόσον η Β παραμένει στις Κάτω Χώρες, δεν είναι πιθανό η εκδίκαση στην Ισπανία να είναι προς το συμφέρον της.
  • Το ολλανδικό δικαστήριο μπορεί τότε να ανακινήσει τη διαδικασία του J και να εξετάσει εάν η Β έχει τη συνήθη διαμονή της στις Κάτω Χώρες ώστε να ασκήσει δικαιοδοσία βάσει του άρθρου 8.